
Känner du till att K1 förnyats?
Publikationen K1, som innehåller föreskrifter och anvisningar för fjärrvärme i byggnader uppdaterades senaste år. Det är Finsk Energiindustri som utger anvisningarna. Största förändringen hänför sig till dimensioneringstemperaturen, som sänkts från …

Plan- och bygglag blir bara bygglag
Regeringen har fastställt de ärenden som ska genomföras under denna valperiod. Det blir inte en plan- och bygglag, utan endast en ny bygglag. Dessutom kommer man att göra ändringar i …

VVS 2/2022 har utkommit!
Nu kan du läsa årets andra nummer av VVS-tidningen även här på webben. Trevliga lässtunder!

Husbolag och servicefastigheter: de lagstadgade skyldigheterna att utföra läckagekontroll gäller även värmepumpssystem
Värmepumpar innehåller fluorerade växthusgaser (F-gaser), som förstärker växthusfenomenet om de kommer ut i atmosfären. Det finns lagstadgade krav på installation och service av enheter som innehåller köldmedier innehållande F-gaser. Företag …

Detaljerad information om värmepumpar till hushållen
Mängden luftvärmepumpar växer hela tiden och det är viktigt att de används och underhålls på rätt sätt. Hushållens behov av information håller nu på att besvaras. Motiva har tillsammans med …

Fixa elsystemet i skick för kommande lösningar
Elsystemen i byggnaderna är jämförbara med andra byggnadsdelar, eftersom också elsystemen åldras med tiden. Olika elrenoveringar, även elsaneringar, förbättrar elsystemets säkerhet och användbarhet. Ett modernt elsystem är också en förutsättning …

Regeringens ståndpunkt om reviderade EPBD
Regeringen har fastställt sin ståndpunkt i fråga om revideringen av direktivet om byggnaders energiprestanda. Regeringen anser att kommissionens mål, att nya byggnaders energiprestanda skall förbättras och att utsläppsfri energi skall …

Studera VVS!
Nu är det dags att ansöka till VVS-utbildning gemensam ansökan till utbildning efter den grundläggande utbildningen tar slut 22.3.2022 kl. 15.00. högskolornas andra gemensamma ansökan våren 2022 tar slut 30.3.2022 …

Årets första nummer av VVS-tidningen har utkommit!
Den bjuder på många intressanta artiklar. Du kan läsa VVS-tidningarna även här på webbsidan. Trevliga läsestunder!

Eurovent uppdaterade sina rekommendationer
WHO publicerade nya globala riktlinjer för luftkvalitet i september 2021. Dessa riktlinjer påverkar även bland annat filterklasser. WHO skriver att det finns tydliga bevis på de skador som luftföroreningar orsakar …

EU vill anpassa bostäder och andra byggnader till en grönare framtid
Tillsammans med de förslag som presenterades den 14 juli stöder det reviderade direktivet om byggnaders energiprestanda utvecklingen av förnybara och mindre förorenande energisystem för våra bostäder och offentliga byggnader. De …

Talteka arrangerar miniwebbinarium
Talteka arrangerar ett miniwebbinarium 25.1.2022 kl.10-11, med två föreläsningar på finska: Ajankohtaisia asioita juomavesidirektiivin toimeenpanoon liittyen, Tomi Marjamäki, ympäristöministeriö och Ylilämpenemisen riski ja jäähdytyksen mitoitus nykyisessä ja tulevaisuuden säässä, Risto …

Kansliet stängt
Föreningens kansli håller stängt 22.12.2021 – 2.1.2022 vi önskar alla en riktigt skön jul och ett gott nytt år 2022!

Fastigheten i vinterskick inför uppvärmningssäsongen
Det lönar sig att kontrollera värmesystemets funktion innan kölden kommer, för att undvika tråkiga överraskningar. Ett välfungerande och korrekt inställt värmesystem fungerar effektivt – och det håller även uppvärmningskostnaderna i …

Var noggrann på vintern
Vintersäsongen och kylan närmar sig. Uppvärmningssäsongen är den bästa tiden för att kontrollera att uppvärmnings- och ventilationssystemet fungerar optimalt. Detta säkerställer trivsamma boendeförhållanden och en skälig energiförbrukning. Energieffektiviteten hos tekniska …

Rengöring och reglering sätter ventilationen i vinterskick
En korrekt fungerande ventilationen är viktig med avseende på såväl energieffektivitet som inomhusluftens kvalitet. Utöver rengöring och reglering av ventilationssystemet behövs en övergripande kontroll av systemet inklusive omfattande rapporter. Detta …

Boende är behagligt när ventilationen fungerar
En ventilation som fungerar obemärkt men pålitligt är behaglig ur de boendes perspektiv. En bra ventilation kan anpassas enligt de boendes olika behov, så som familjestorlek, arbetstider och annan livsstil. …

Hösten och uppvärmningssäsongen är här
I september-oktober svalnar vädret oundvikligen. I början av uppvärmningssäsongen är det dags att kontrollera värmesystemets funktion, men det är också en bra tidpunkt att tänka på ditt hems energiförbrukning i …

Fjärravläsning av vattenmätaren ersätter inte vattenmätarens display
Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) påminner om att vattenmätare avsedda för faktureringsanvändning alltid även måste ha en display. Det räcker inte med fjärravläsning. Organisationer, byggherrar, planerare och bostadsaktiebolag som ansvarar för …

Klimatdeklaration av byggnader
Miljöministeriet bad i början av juni utlåtanden om ett utkast till förordning om klimatdeklaration av byggnader och om en anvisning som stöder förordningen. Genom klimatdeklarationen (på finska ilmastoselvitys) synliggörs den …

Radon i inomhusluften
Radon är en radioaktiv gas som kan komma in i huset i skadliga mängder. Du kan inte känna eller se radon, då den varken har någon lukt eller färg, så …

Boendehälsa
På Valviras (Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården) finns samlat information bland annat temperatur, ventilation, partiklar och fibrer i inomhusluften. Med boendehälsa avses hälsosamma förhållanden i bostäder, dagvårds- och …

Bra information om småhus och höghus från olika årtionden
Statsrådet beslöt den 24 februari 2009 att sätta igång åtgärdsprogrammet Fukt- och mögeltalko. Det var ett femårigt verksamhetsprogram med syftet att inleda en totalrenovering av byggnadsbeståndet i Finland genom att …

Join the Nordic Ventilation Forum online in September
Nordic Ventilation Forum online will take place on Tuesday September 21st, 2021. Read more…

Kriterier för luftrenare
I och med coronapandemin har betydelsen av ett bra inneklimat fått allt större uppmärksamhet. Många lägger vikt vid hur ren den luft är som vi andas. Detta har ökat även …

Optima söker en VVS handledare
Till arbetsuppgifterna hör handledning av studerande i praktiska uppgifter i verkstadsmiljö och på husprojekt. Mer info: maria.siren@optimaedu.fi eller 044 721 5339. Optima – We Learn for Life (optimaedu.fi)

Healthy Homes Design Competition 2022
REHVA har lanserat en ny idétävling för unga planerare inom konstruktionplanering, byggnadsfysik och husteknik. Tävlingen Healthy Homes Design syftar till att uppmuntra unga yrkesverksamma att ta itu med utmaningen med …

Den kloke förbereder sig för vintern redan på sommaren
Just nu är sommaren som vackrast, men kloka husägare förbereder sig för vinterkylan redan i sommarhettan. Sommaren är den bästa tiden att se över uppvärmningssystemets skick och utföra service. Också …

Energieffektiv luftkonditionering – samlade tips för yrkesmän inför sommaren
På sommaren är det bra att kontrollera att temperaturen och ventilationen på kontoret är rätt inställd, eftersom dessa har stor inverkan på trivseln och arbetseffektiviteten, men också på energiförbrukningen. Luftkonditionering …

Energieffektivitet genom smart användning och underhåll av husteknik
VVS Föreningen deltar i kommunikationsforumet för husteknik, som erbjuder aktuell information till dem som äger och ansvarar för underhållet av byggnader om hur byggnaders energiprestanda kan förbättras, genom att korrekt …

Rådgivning och utbildning om renovering betonas i färdplanen som sträcker sig till 2030
Genomförandet av Finlands långsiktiga renoveringsstrategi 2020–2050 påskyndas genom en färdplan och genomförandeplan som publicerades i dag och som sträcker sig fram till 2030. De 17 föreslagna åtgärderna omfattar både nya …

Använd kylningen smart
Sommarsolen är hett efterlängtad, men när vädret blir alltför varmt behövs det vanligen också kylning. Kylning av hemmet höjer boendekomforten. Både ventilations- och kylapparaterna kräver också översyn då och då. …

Klimatdeklaration för byggnader
Ministerarbetsgruppen för klimat- och energipolitik fick på tisdagen (2.3.2021) en översikt över utkastet till förordning om klimatdeklaration av byggnader. Förordningen stöder övergången till koldioxidsnålt byggande och gör det möjligt att …

Understödet för avstående från oljeuppvärmning utökas
I årets första tilläggsbudgetproposition anvisas ett anslag på 10 miljoner euro för det understöd som beviljas småhusägare för att byta ut oljeuppvärmningssystemet mot en mer hållbar uppvärmningsform. ”Understödet som uppmuntrar …

OVK – obligatorisk ventilationskontroll
Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) har varit obligatoriskt i Sverige sedan 1991, det vill säga 30 år. Syftet med OVK är att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar. Kontrollen …

Nya bestämmelser från årsskiftet
Ändringar i bestämmelserna om byggnaders brandsäkerhet, förordning som innehåller krav på energiprestandan för system för fastighetsautomation och fastighetsstyrning, system för platsbaserad elproduktion och självreglerande anordningar samt ändringar i lagen om …

Ventilationsinspektioner-projektet
Projektet Ventilationsinspektioner genomförs av FINVAC i sammarbete med Metropolia, Sisäilmayhdistys, Suomen LVI-Liitto SuLVI och VVS Föreningen i Finland. Projektet finansieras av miljöministeriet. Syftet med projektet är att utvärdera alternativa inspektions- …

Nordiskt projekt inom ventilation
Syftet med detta projekt är att jämföra nordiska ventilationsbestämmelser och riktlinjer och identifiera möjligheterna att förbättra riktlinjernas enhetlighet för bättre inomhusmiljökvalitet och energieffektivitet. Syftet är också att skapa en nordisk …

Nya krav fr.o.m. 1.1.2021
Miljöministeriet har utfärdat en förordning som innehåller krav på energiprestandan för system för fastighetsautomation och fastighetsstyrning, system för platsbaserad elproduktion och självreglerande anordningar. Kraven ska tillämpas från och med den …

Cyberrisker inom husteknik
Digitalisering och automatisering av husteknik minskar utan tvivel på kostnader och klimatpåverkan. Riskerna med digitalisering är stora men det får trots det inte stoppa utvecklingen och omfattande ibruktagande av …

Ny rapport om munskydd och ventilation i samband med Covid-19
Kungl. Vetenskapsakademiens expertgrupp om Covid-19 anser att god ventilation liksom användning av munskydd är viktiga åtgärder för att minska smittspridningen i inomhusmiljöer och inom kollektivtrafiken. Det framgår av en rapport …

Lägenhetsspecifika vattenmätare ska i fortsättningen vara fjärravläsbara
De lägenhetsspecifika mätare för kallt och varmt vatten som installeras i nya byggnader (bygglov efter 23.11.2020) ska i fortsättningen vara fjärravläsbara. I gamla byggnader gäller kravet de mätare som installeras …

Statsunderstöd fick de som övervägt att byta från oljeuppvärmning att skrida till verket
Under de två första månaderna ansökte sammanlagt 5 200 småhusägare om det nya understödet som uppmuntrar till byte från oljeuppvärmning. Understödet har sedan början av september beviljats som en del …

Ny förordning ställer krav på energiprestandan för installationssystem
Miljöministeriet har utfärdat en förordning som innehåller krav på energiprestandan för system för fastighetsautomation och fastighetsstyrning, system för platsbaserad elproduktion och självreglerande anordningar. Kraven ska tillämpas från och med den …

Helsinki Energy Challenge fick hundratals förslag
Helsingfors vill vara en plattform för nya, hållbara och innovativa lösningar och invigde den 27 februari 2020 den internationella utmaningstävlingen Helsinki Energy Challenge. Med tävlingen söker man efter lösningar som …

Energirelaterade konsekvenser i bebyggelsen orsakad av Coronapandemin
Coronapandemi som kom i början på året 2020 har på många sätt förändrat användningen av den bebyggda miljön. Energimyndigheten har finasierat en kunskapskartläggning som gjorts under ledning av Thomas Olofsson …

Understöd för att frångå oljeuppvärmning
Med hjälp av statsunderstöd uppmuntrar man småhusägare till att slopa oljeuppvärmningssystemet och ersätta det med andra uppvärmningsformer. Enligt regeringsprogrammet skall avveckling av fossilolja för uppvärmning ske gradvis fram till början …

Hösten är bakom dörren – dags att utföra service på hustekniken
Sommaren närmar sig sitt slut. Nu är det dags att utföra service och kontrollera fastighetens tekniska system, innan uppvärmningssäsongen börjar. Förutom boendekomfort och driftsäkerhet medför regelbunden service även kostnadsbesparing. På …

Styrning av byggande
Det är miljöministeriet som ansvarar för den allmänna styrningen och övervakningen av byggandet i Finland. Ministeriet bereder och utvecklar lagstiftning och andra bestämmelser som gäller byggande och upprätthåller byggbestämmelsesamlingen. I …

Låt vattnet rinna, om byggnaden inte använts på en tid
Vattnet som vattenverken levererar uppfyller kraven för hushållsvattnets kvalitet i lagstiftningen. Vattenverken och hälsoskyddsmyndigheterna övervakar kvaliteten på vatten som levereras av vattenverk. Vattnet kommer från vattenverkets nät till din …

Kansliet är stängt 22.6-31.7
Föreningens kansli håller sommarstängt 22.6-31.7.2020. Ifall du har något du vill ha hjälp med, lönar det sig att ta kontakt nu före midsommar. Vi önskar alla en trevlig sommar!

VVS-tidningen på webben
VVS Föreningen erbjuder nu alla möjlighet att läsa årets nummer av VVS-tidningen i PDF-format på webben. Vi har väldigt begränsade möjligheter att erbjuda fysiska evenemang för tillfället pga. COVID-19 pandemin …

Forskare begär åtgärder
Ett flertal forskare har skrivit under en begäran om åtgärder mot luftburen överföring av infektionssjukdomar. Engelskspråkiga versionen har publicerats 14.4.2020 på SCANVAC:s webbisda. SCANVAC: Begäran om åtgärder mot luftburen överföring …

Fastighetsskötselns betydelse för hindrande av Coronavirusets spridning
Europeiska VVS-föreningarnas förbund REHVA har publicerat en sammanfattning (REHVA guidance document) om hur Coronaviruset (SARS-CoV2) kan sprida sig och hur man hindrar det i byggnader samt öppnat en webbsida om …

#testaentidskrift
Visste du att det finns närmare 100 tidskrifter i Svenskfinland. VVS-tidningen är en av dem. Nyfiken på tidskrifter? Under tiden 30.3-5.4 kan du beställa ett provexemplar av en tidskrift. De …

Koldioxidsnålt byggande
Finland skall bli kolneutralt redan år 2035, heter det i regeringsprogrammet. Byggande och byggnader har en betydande roll i detta. År 2017 offentliggjorde miljöministeriet en färdplan för koldioxidsnålt byggande, som …

Långsiktiga renoveringsstrategin kan kommenteras
Miljöministeriet ber om kommentarer till ett utkast till långsiktig renoveringsstrategi. Strategin ska underlätta frivillig och kostnadseffektiv renovering av byggnadsbeståndet så att det uppnår en hög grad av energieffektivitet och blir …

Reparation av fukt- och mikrobskadade byggnader
På statsrådets sida har publicerats en ny publikation som handlar om renovering av fukt- och mikrobskadade byggnader och behandlar de olika faserna i ett renoveringsprojekt, reparationsprojektering och lagstiftningen på området. Utöver …

Lagförslag om mätning och fakturering av uppvärmning, kylning och lägenhetsspecifik vattenförbrukning
Nu kan du kommentera lagförslaget, med vilken förnyas mätning och fakturering av fjärrvärme, fjärrkyla och tappvarmvatten. Avsikten är att styra vattenförbrukningen att bli mera energieffektiv och att göra faktureringen mera …

God Jul & Gott Nytt År 2020
Föreningens kansli är stängt 21.12.2019 – 1.1.2020. Vi önskar alla er riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2020!

Lunchinfon om koldioxidsnålt byggande
Finland skall bli kolneutralt redan år 2035, heter det i regeringsprogrammet. Byggande och byggnader har en betydande roll i detta. Kom och hör föreningens verksamhetsledare Siru Lönnqvist berätta vad detta …

Fukthantering
För tillståndspliktiga byggprojekt har det sedan 1 januari 2018 varit obligatoriskt att göra upp en fuktsäkerhetsbeskrivning, det kräver miljöministeriets förordning om byggnaders fukttekniska funktion. Syftet med förordningen är att undvika …

Lyckat fabriksbesök
Norra- och Vasa lokalavdelning åkte på fabriksbesök till Oras kranfabrik i Raumo och Ido porslinsfabrik i Ekenäs. Resan startade på torsdag kväll med busstransport till Björneborg för middag med Oras …

Höst- och valmötet hölls 1.11.2019
Föreningens medlemmar samlades till höst- och valmöte den 1 november i mötesrum på Viking XPRS. På mötet godkändes stadgeändringar samt verksamhetsplan och budget för år 2020. Det beslöts att medlemsavgifterna …

Berätta din åsikt!
Direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) kräver att EU:s alla medlemsstater ska fastställa en långsiktig renoveringsstrategi till stöd för renovering av det nationella beståndet av bostadshus och byggnader som inte är …

Känner du till kravet på läckagekontroll?
Stationära kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsanläggningar och -kretsar som innehåller F-gas ska kontrolleras regelbundet. Det är anläggningens innehavare eller ägare som skall se till att detta blir gjort. Fluorerade växthusgaser (F-gaser) …

Detta infopaket kan du inte missa
Höstens infoturné arrangeras av VSF i samarbete med Svenska Byggmästare- och Ingenjörs-förbundet YH i Finland. Kom och hör hur det nya bestämmelserna påverkat byggbranschen. På tillfället får du även höra …

Infoturné 2019 fortsätter i september
VSF:s och Svenska Byggmästare- och Ingenjörsförbundet YH i Finlands infoturné fortsätter nu på hösten. Kom och hör hur det nya bestämmelserna påverkat byggbranschen och om brandsäkerhet i byggnader. Pricka redan …

Finland renoveringsstrategi under beredning
Senaste versionen av EU-direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD, Energy Performance of Buildings Directive) godkändes i juni 2018, varefter Finland, likt alla andra EU:s medlemsländer, gavs 20 månader tid att införa …

Infoturné 2019
VVS Föreningen i Finland arrangerar i samarbete med Svenska Byggmästare- och Ingenjörs-förbundet YH i Finland infotillfällen runt om i Svenskfinland angående byggbestämmelserna som trädde i kraft senaste år. …

Vilka VVS-produkter får användas i Finland?
Förr var svaret på denna fråga ganska enkel, de produkter som var typgodkända här i Finland och de vars funktionalitet under drift var känd. Idag är det inte lika lätt …

God fortsättning på det nya året!
Vi har ett nytt verksamhetsår åter framför oss. Året för med sig några förändringar. Föreningen har en ny styrelseordförande, Patrik Flöjt. Patrik kommer från Norra lokalavdelningen. Han är ivrig över …

EU:s produktdatabas EPREL
För att man bättre skall hitta produktinformation och för att bättre kunna utöva marknadsövervakning utarbetas som bäst en produktdatabas. Det är obligatoriskt för alla leverantörer, det vill säga tillverkare och …

Lyckad julfest
Föreningens traditionella julfest firades fredagen 14.12.2018 i Tekniskas salar i Helsingfors. Innan festen började hölls julmötet, där fyra nya medlemmar och en understödande medlem godkändes samt tackades föreningens avgående ordförande Rainer …

Mycket intresse för inneluftfrågor på Omakoti-mässan
Sisäilmainfopiste – Inneluftinfo är branschföreningarnas gemensamma infokanal till konsumenter. I verksamheten deltar: Allergi-, Hud- och Astmaförbundet Andningsförbundet Asumisterveysliito AsTe Miljöministeriet Sisäilmayhdistys Social- och hälsovårdsministeriet Strålsäkerhetscentralen (STUK) VVS Föreningen i Finland …

Styrelsen för år 2019 vald
Föreningens höst- och valmöte arrangerades i samband med FinnBuild-mässan i Helsingfors 12.10. Ca 50 medlemmar deltog på mötet där det slogs fast verksamhetsplan och budget för år 2019 samt valdes …

Måste jag förnya mitt avloppsvattensystem?
Skyldigheten att behandla avloppsvatten gäller i regel alla fastigheter där det uppkommer hushållsavloppsvatten, såväl bostäder för permanent boende som fritidsbostäder. Fastigheterna inom ett vattentjänstverks verksamhetsområde, ska anslutas till verkets avloppsnät, …

Avlopp
Husets avloppsvattnet kan ledas till det kommunala avloppssystemet, vattentjänstandelslagets avlopp eller fastighetens egna avloppsvattenbehandling. Kommunal anslutning eller vattentjänstandelslagets avlopp Om fastigheten är ansluten genom tomtavlopp till det kommunala eller vattentjänstandelslagets …

Vatten
Bostadens vatten kan ledas till fastigheten från kommunens vattenledning, vattentjänstandelslagets vattenledning eller från egen brunn. Kommunal vattenledning Den kommunala vattenledningen är den enklaste lösningen för hemmets vattenförsörjning på områden, där …

Energieffektivitet
Byggnadernas energiförbrukning står för ca 30 % av Finlands växthusgasutsläpp. Därför är det viktigt att tänka på energieffektivitet både vid nybyggnation, reparation och renovering. Kraven på energiprestandan för nya byggnader …

Ventilation
Ett ventilationssystem definieras genom hur luften avlägsnas från rummet och hur den ersättande luften, dvs. tilluften, kommer in. Det finns tre olika typer av ventilationssystem: självdrag, mekanisk frånluft och mekanisk till- och frånluft. …

Uppvärmning
Värmeproduktion och värmealstring Traditionellt har man med värmeproduktion avsett omvandlingen av den energi som binds vid bränslet till värme. Bränslet kan vara t.ex. naturgas, stenkol, torv, ved, olja eller biobränsle. …

Värmefördelning
Värmefördelningssystemet överför värmen från värmeproduceringsanordningen till det egentliga användningsobjektet. Grundlösningar för värmefördelning och -avgivning är vattenburna eller elradiatorer eller golvvärme. Rumsvisa eluppvärmningsanordningar, såsom elradiatorer eller elkablar fungerar även som värmealstrare. …

Anmälningar om byggande – uppgifter om entreprenader och arbetstagare
Den som beställer byggarbeten ska samla in uppgifter om byggentreprenaderna. Den huvudsakliga genomföraren av byggprojektet ska samla in uppgifter om arbetstagarna. Den som beställer ett byggarbete lämnar anmälan om entreprenader …

Avloppsvattenhantering i glesbygden
Lagstiftningen som styr avloppsvattenhanteringen i glesbygden förändrades under våren 2017. Den uppdaterade miljöskyddslagen och den nya förordningen trädde i kraft 3.4.2017. Miljöskyddslagen innehåller minimikrav på reningen, uppgifter om hur kravet …

Brunnar
Det naturliga grundvattnet i Finland har i allmänhet av god kvalité. Brunnsvattnet är grundvatten, som består av regn och smältvatten som absorberats av jordmånen. Vattnet har renats då det passerat …

Energicertifikat
I Finland har det från och med år 2008 krävts energicertifikat för alla nya byggnader som uppförts, och från och med år 2009 har det krävts energicertifikat vid försäljning och …

Värmepumpar
En värmepump distribuerar värmeenergi från låg temperatur till högre. För distributionen av värmeenergi behöver kompressorns pumparbete extern energi, i allmänhet elenergi. Värmekoefficienten (COP) beskriver värmepumpens effekt. Den berättar hur mycket …

Ny registerbeskrivning
EU:s allmänna dataskyddsförordning (General Data Protection Regulation, GDPR) tillämpas fr.o.m. 25.5.2018 i alla EU-länder. Även vi i VSF har vidtagit erforderliga åtgärder för att försäkra oss om att vi fyller …

Vad har ändrat i bestämmelserna
Alla byggprojekt som påbörjats efter 1.1.2018 skall byggas enligt de nya förordningarna. Tidigare har Finlands byggbestämmelsesamlings delar (t.ex. D1 och D2) innehållit såväl föreskrifter som anvisningar och förklaringar. I praktiken …

Robin Gottberg fortsätter som viceordförande
Föreningens höst- och valmöte arrangerades 3.11.2017 i Tallinn. På mötet godkändes verksamhetsplan samt budget för år 2018. Robin Gottberg fortsätter som viceordförande 2018-2019 och Peter Lindström, Patrik Flöjt och Roland …

Årsmöte på Mirka 25.4.2017
Föreningens årsmöte gick av stapeln 25.4.2017 på Mirka i Jeppo. Efter behandling av föreningens verksamhet och ekonomi 2016 hade medlemmarna möjlighet att bekanta sig med Mirkas utbildningscentrum samt värmelösningar, biokraftverket …

Kompetenser och säkerhetskort
FISE-kompetenser FISE är ett inom byggnads-, VVS- och fastighetsbranschen verkande företag, som koncentrerar sig på att fastställa personkompetenser och utveckla dem. FISE upprätthåller ett kompetensregister. FISE är av byggnads- och …

Byggnadens inomhusklimat
Många bostäder, arbetsplatser, skolor och daghem lider av problem med inomhusluften i någon grad. Fuktskador, bristfällig luftcirkulation och ämnen som frigörs från byggnadsmaterial har lett till att planerare, uppförare, ägare …

CE-märkning av byggprodukter
EU:s byggproduktförordning trädde i kraft i sin helhet den 1 juli 2013. Efter detta är CE-märkning obligatorisk för alla byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard eller för vilka det …

Offentlig upphandling
Vid offentlig upphandling bör man följa bestämmelser som reglerar bland annat de olika skedena i konkurrensutsättningen, uppsättande av anbudsdokumenten, annonsering om upphandling och underskrivande av upphandlingskontrakten. Lagstiftningen om offentlig upphandling …

Upphävda byggbestämmelser
Ibland behöver man veta vad det stod i byggbestämmelserna tidigare. Gamla, upphävda byggbestämmelser hittar du på miljöministeriets webbsida Upphävda byggbestämmelser (längst ner på sidan)