Lyckat fabriksbesök

Norra- och Vasa lokalavdelning åkte på fabriksbesök till Oras kranfabrik i Raumo och Ido porslinsfabrik i Ekenäs. Resan startade på torsdag kväll med busstransport till Björneborg för middag med Oras och övernattning, så att deltagarna var pigga och krya för första besöket på fredag morgon 9:00.

Efter morgonkaffe på Oras följde en kort presentation av Oras och sen gick vi runt och tittade på de olika produktions skeden, som krävs för att få till en blandare. Allt från råvaran för lågtrycksgjutningen till hela gjutprocessen, för att sedan bekanta oss med plastextruderingen och behandlingen av alla inre delar som finns i blandaren. Mycket intressant och lärorikt. Efter rundvandringen bjöd Oras på lunch, före vi tackade för oss och fortsatte vår bussfärd till Ido.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid Ido fick vi ta del av lite historik, hur det kom sig att Ido fick sin fabrik i Ekenäs, och vad som hänt genom åren. Efter historiken fick vi besöka produktionen, rundvandringen startade med råvarulandet, som kan stoltsera med bästa utsikten vad ett lager kan ha. Inne i produktionen jobbade robotarna på och skapade troner och byttor på löpande band.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter rundan fick vi förmånen att bli bjudna på middag och bastu vid Idos strandstuga på området. Vi fick även en överrasknings gäst på besök, en lokal VVS legend som har hjärtat i de Österbottniska slätterna kom på besök. Efter att vi alla tvättat bort vägdammet blev det ett litet besök till stadskärnan, där ännu en legend väntade oss.

Följande morgon åkte vi sedan hemåt efter ett gott morgonmål, aningen tröttare än dagen före, men det tar på att besöka två stora fabriker på en dag.

Stort tack till medlemmarna som deltog. Tack även till Mikael Sténs/Oras och Bent Andersson/Ido-Geberit för möjligheten att besöka fabrikerna, samt IngvesSvanbäck med chaufförer och Dahl för traktering under resan. Fint att allt lyckades under en så snäv tidtabell och att vi även fick träffa Thomas Levin och Robin Gottberg, när vi ändå var i stan…

Reseledare Flöjt tackar för denna resa.