De viktigaste riktlinjerna för ändringen av bygglagen har dragits upp

Miljöministeriet fick 279 utlåtanden om ändringarna i bygglagen under remissbehandlingen i början av detta år. De centrala ändringar som görs utifrån remissvaren har nu fastställts politiskt.

Ikraftträdandet av tidsgarantin på tre månader för behandlingstiden för bygglov, beräkningen av byggnaders koldioxidavtryck samt bygglov i form av informationsmodeller skjuts upp med ett år så att de krävs först från och med den 1 januari 2026. Till övriga delar träder den omarbetade bygglagen i kraft den 1 januari 2025.

Paragrafen om den huvudansvariga aktörens ansvar för genomförandet upphävs, och i de övriga paragraferna i bygglagen stryks omnämnandet av den huvudansvariga aktören. Materialspecifikationen för en byggnad ändras till en förteckning över byggprodukter. Dessutom behöver beräkningen av koldioxidavtrycket för en byggnad lämnas in först i samband med slutsynen.

Bestämmelserna om placeringstillståndet för omställning till ren energi kompletteras med separata paragrafer om förutsättningar och besvärsrätt. Förutsättningarna för rivning av byggnader i remissversionen preciseras, bland annat kommer en över 13 år gammal plan anses vara föråldrad. Vid främjande av cirkulär ekonomi måste alla förutsättningar uppfyllas istället för endast ett.

Definitionen av boende och inkvartering tas in i bygglagen.

Bygglagen, som antogs under den förra regeringsperioden, träder i kraft den 1 januari 2025. Som det ser ut nu behandlas ändringarna i bygglagen i september i riksdagen.