Gör dig själv och ditt hem en tjänst: ta i bruk en servicebok

Varje byggnad åldras i samma takt som dess boende. Även byggnader behöver underhållas. Regelbundna underhållsarbeten och reparationer upprätthåller värdet och skicket på hemmet. I samband med renoveringar lönar det sig också att beakta och förbättra energieffektiviteten. En servicebok för hemmet hjälper dig att komma ihåg de arbeten och åtgärder du har utfört, bara du först registrerar dem i boken. Den är också ett värdefullt dokument när du säljer ditt hus. Med hjälp av den är det lätt att bevisa för dem som är intresserade av huset att det har utförts reparationer och underhåll som påverkar husets värde.

Det lönar sig att ta i bruk serviceboken senast i samband med höstunderhållet. Småhus från 2000-talet har i allmänhet redan en servicebok, men äldre hus har det sällan.

En renoveringsplan stakar ut vägen till husets framtid

En plan på längre sikt över de förbättringar och reparationer som hemmet behöver är servicebokens bästa kompis. Den beaktar och schemalägger uppgraderingar och reparationer av konstruktioner och tekniska system. Planen baseras på information om husets skick, konstruktionernas och de hustekniska systemens ålder samt de reparations- och underhållsarbeten som har utförts.
Det lönat sig alltså att göra upp en totalrenoveringsplan, där man preliminärt har schemalagt kommande större renoveringar och reparationer. En grov totalrenoveringsplan kan utarbetas av husägaren själv, men det är förnuftigt att utnyttja experter. Information till planen kan hämtas från serviceboken, energicertifikatet, olika tekniska dokument och eventuella konditionsbesiktningar eller -undersökningar.

Renoveringar kan spridas ut över flera år

Av ekonomiska skäl är det vanligt att renoveringar sprids ut över flera år, vilket gör planeringen ännu viktigare.

Päivi Suur-Uski från Motiva säger att det vanligtvis lönar sig att vidta de åtgärder som ger den snabbaste och mest energibesparande effekten först. Det är bra att satsa på att minska energiförbrukningen för uppvärmning. Det är dock viktigt att vara förnuftig när det gäller rätt ordning för genomförandet. Det lönar sig till exempel att renovera taket innan man installerar solpaneler, så att taket är i gott skick och håller under panelernas hela livslängd.

Genom att investera i ny teknik kan man uppgradera även ett gammalt hus till modern standard. Styrning och automatisering av elförbrukningen gör det till exempel lättare att förlägga energianvändningen till de tidpunkter då elen är som billigast.

Det finns vägledning och tips för utarbetande av en servicebok och en totalrenoveringsplan bland annat på Motivas webbsidor under ”Hem och boende”. Från energirådgivningen för konsumenter kan man alltid fråga om råd vad gäller hemmets energiangelägenheter och renoveringar som förbättrar energieffektiviteten.

Rådgivningen betjänar: kuluttajaneuvonta@motiva.fi

 

 

Enligt förpliktelserna i direktivet om byggnaders energiprestanda sköts kommunikationen för förbättring av de olika värme- ventilations- och luftkonditioneringssystemens energieffektivitet via Kommunikationsforumet för husteknik, som består av aktörer inom branschen. Motiva koordinerar forumets verksamhet på uppdrag av miljöministeriet. VVS Föreningen i Finland rf deltar i Kommunikationsforumet för husteknik.