Nu är det dags att kontrollera att de hustekniska systemen i hem och företagslokaler är rätt injusterade. Automationen som styr förbrukningen av apparater och system bör vara i gång. Den kalla årstiden testar också anordningarnas funktion. En välfungerande husteknik garanterar ett behagligt inomhusklimat i alla väder.
Vid sträng kyla framhävs vikten av korrekta inställningar och värden för värme och ventilation, och fel i anordningarnas funktion framhävs.
”Detta kan synas i form av otillräcklig uppvärmning eller en plötslig ökning av uppvärmningskostnaderna”, konstaterar Veli-Matti Virtanen, expert på Motiva.
Underhåll på hösten förebygger dessa problem, medan man på vintern måste se till att systemen fungerar som de ska.
”Det lönar sig att regelbundet kontrollera automationen och trendhistoriken. Användande av olika slags checklistor är till hjälp vid de praktiska kontrollerna. Ett bra sätt att följa med husteknikens funktion är uppföljning av förbrukningen”, tillägger Virtanen.
Tilluftens börvärde ska ställas in rätt
Tilluftsbörvärdet anger hur mycket luften ännu behöver värmas upp efter värmeåtervinningen. Om börvärdet är för högt, kan det i värsta fall hända att luften värms upp så mycket att den inte blandar sig ordentligt med luften i lägenheten. Ett för högt börvärde leder till onödigt stor användning av direktverkande elektriska värmemotstånd, även om fastigheten har i bruk mer energieffektiva värmesystem som t.ex. en värmepump. I det fallet bör tilluftstemperaturen ställas in på cirka 16–17 celsiusgrader.
”När börvärdet för tilluften har kontrollerats är det också en bra idé att kontrollera hur hemmets parallella värmesystem fungerar. Det är bäst att använda det förmånligaste och mest energieffektiva värmesystemet för uppvärmningen”, säger Virtanen.
Fastighetens hela värmesystem kan bestå av flera parallella uppvärmningssystem. Uppvärmning av tilluften är bara en del av helheten om uppvärmningen av fastigheten huvudsakligen sker med andra värmesystem, t.ex. en luftvärmepump och elradiatorer, en värmepump som är kopplad till ett vattenburet värmesystem och ett separat elmotstånd eller en kombinerad lösning med panna och värmepump eller elmotstånd.
”I kallt väder märks det bäst hur bra parallella värmelösningar samspelar. När man ändrar ett börvärde ska man komma ihåg att beakta hur det påverkar andra system.”
Åtgärda fel och balansera värmedistributionen vid behov
I allmänhet är det skäl att snabbt reparera eventuella fel. Om behovet av underhåll inte är akut kan det skjutas upp till våren eller kombineras med en annan periodisk kontroll. Under vinterperioden är det också lätt att se om fastighetens värmedistributionssystem är i balans.
I synnerhet i större fastigheter med vatten- eller luftburen värmedistribution, som har centraliserad värmeproduktion, kan minusgrader synliggöra obalans i värmedistributionen. Tydliga temperaturskillnader mellan olika utrymmen avslöjar behovet av att balansera värmedistributionsnätet. Efter balanseringen blir förhållandena i byggnadens olika lokaler jämnare och värmesystemets inställningsvärden kan vanligtvis sänkas. När värmedistributionen fungerar som den ska och temperaturerna i de överhettade lokalerna har utjämnats, minskar vanligtvis fastighetens energiförbrukning.
När utomhustemperaturen sjunker blir defekter i konstruktioner, fönster och tätningar också mer uppenbara, vilket orsakar större värmeförluster, försämrad komfort och ökad energiförbrukning. En värmekamera kan användas för att bekräfta sensoriska misstankar om köldläckage.
Tips i ett nötskal:
- Kontrollera värmeåtervinningssystemets funktion och justera ventilationens tilluftstemperatur till rätt värde.
- Ställ uteluftventilerna för självdragsventilation i vinterläge.
- Kontrollera drift och börvärden för parallella värmesystem.
- Kartlägg värmesystemets underhållsbehov och beställ service vid behov.
- Utred behovet att balansera värmedistributionen och beställ balansering vid behov.
- Utnyttja värmekamera vid behov.
Enligt förpliktelserna i direktivet om byggnaders energiprestanda sköts kommunikationen för förbättring av de olika värme- ventilations- och luftkonditioneringssystemens energieffektivitet via Kommunikationsforumet för husteknik, som består av aktörer inom branschen. Motiva koordinerar forumets verksamhet på uppdrag av miljöministeriet. VVS Föreningen i Finland rf deltar i Kommunikationsforumet för husteknik.