XAMK vann årets tävling för VVS-ingenjörsstuderande

 

Tävlingen mellan yrkeshögskolestuderanden inom VVS-branschen arrangerades onsdagen den 20 mars redan för trettonde gången. Vinsten gick i år till Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK). Vinnarlaget bestod av Iris Ahola, Kalle Alatyppö, Esa Kuuva och Elmo Nieminen. SAMK kom på andra plats och TAMK på tredje. Geberit Oy fungerade som värd för årets tävling, som hölls i deras lokaler i Vanda. Studerande fick visa sin kompetens genom praktiska och teoretiska uppgifter, som utformats av värdföretaget och lärarna, som även fungerade som tävlingens domare.

 

Från SAMK deltog Olli Ahonkivi, Toni Collander, Miska Lakanen och Joonas Ranki.

 

Från TAMK deltog Mikko Sivula, Aleksanteri Vavilov, Kalle Rosenqvist ja Santeri Orava.
Metropolias lag bestod av Valtteri Ranne, Aron Ausin, Roni Viinanen och Jonne Hupponen.

 

Tävlingen har arrangerats nästan årligen sedan 2008 och lag från alla yrkeshögskolor som erbjuder VVS-undervisning har möjlig att delta. I år deltog lag från fem yrkeshögskolor; Metropolia ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK), Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK), Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) och Yrkeshögskolan Novia.

De teoretiska uppgifterna, utformade av lärarna, behandlade ventilation, planering och dimensionering av vatten- och avloppssystem, kylteknik samt byggnadsautomation. Kunskapen om regelverk testades med frågor om energieffektivitet. Värdföretaget Geberit stod för den praktiska uppgiften i tävlingen.

 

Marko Polvi och Toni Pölönen.

Marko Polvi, Head of Product Management på Geberit Oy och värd för årets tävling sa att det är en ära att vara värd för tävlingen.

På Geberit har vi en lång historia av att utveckla kompetensen hos studenter och yrkesverksamma inom branschen, och varje år genomför vi otaliga utbildningar för olika målgrupper. Faktum är att utbildning av lärlingar var en del av företagets verksamhet redan för 150 år sedan, och för närvarande studerar cirka 280 lärlingar inom koncernen. Till exempel på 1950-talet började Geberit göra systematiska utbildningar om planering och installation av PE-avloppsledningar. Idag genomförs tiotals hydraulikkurser på Geberits anläggning i Vanda för

 läroanstalter, VVS-planerare, -installatörer och -övervakare med hjälp av det unika avloppstornet, berättade Polvi.

Arrangemangsgruppen och juryn för tävlingen bestod av lärarrepresentanter från samtliga deltagande läroanstalter samt representanter från sponsorerna Talteka och Säätiö LVY. Siru Lönnqvist från VVS Föreningen i Finland fungerade som sekreterare för juryn och Toni Pölönen från Novia hade utsetts till ordförande för juryn.

Det har varit fantastiskt att följa de unga, yrkesinriktade och entusiastiska studenternas attityd gentemot de utmanande tävlingsuppgifterna inom branschen. För att lyckas i tävlingen krävs inte bara kompetens utan även förmåga att arbeta i grupp, uthållighet och engagemang. Tävlingen har etablerat sig som ett respekterat evenemang inom branschen och ger framtida branschexperter och läroanstalter en referenspunkt för att bedöma sin kompetens, konstaterade Juhani Hyvärinen från Finlands fastighetstekniska industri och handel (Talteka).

Samuli Könkö, verksamhetsledare för SuLVI, berättade att tävlingen är en del av samarbetet mellan branschorganisationerna och utbildningssektorn.

 

 

Novia var i år för första gången med i tävlingen. I laget var med John Westerlund, Mats Rehn, Jonas Lahtivuori och Anton Asplund, som alla studerar tredje året VVS-teknik på Novia i Raseborg.

Lektorn Alvar Lehtonen och timläraren Toni Pölönen från Novia tyckte att det var fint att Novia i år kunde delta med ett lag, då skolan nu har tredjeårets VVS-studerande. För lärarna erbjuder tävlingen även en möjlighet att tala med sina kolleger.

 

Alla deltagare var ens om att dagen var väldigt lyckad.